Parteneri

Organizator
Co-organizator
Co-finanțat de
Sponsori principali
Parteneri instituționali
Sprijinim

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara

Case accesibile, politici integrate

În contextul dinamicii actuale din sectorul de producție de noi locuințe, dar și a numeroaselor provocări legate de gestiunea și distribuția stocului locativ existent, nevoia unor politici coerente de locuire devine din ce în ce mai presantă. În prezent, Legea Locuinței, normativele tehnice, Programul „Prima Casa” și pragul TVA joacă rolul de politici de locuire, iar inițiativele private și programele publice de construcție și gestiune a stocului de locuințe nu reusesc sa se armonizeze pentru construirea unor orașe durabile și inclusive. România ocupă ultimele locuri în cadrul UE 28, în ceea ce privește accesul la o locuire de calitate, conform statisticilor European Housing Exclusion Index, iar oferta actuală de locuințe nu răspunde nevoii reale din piață.

Care este relația dintre planificare urbană și locuire? Care este rolul administrației publice și al actorilor privați în îmbunătățirea calității locuirii colective? Cum pot fi armonizate mecanismele de dezvoltare și gestiune a zonelor de locuit spre o mai bună locuire?

Scopul evenimentului este de a învăța din exemple de bune practici internaționale, dar și de a facilita dialogul și lucrul împreună ale actorilor publici și privați implicați în producția și gestiunea de locuințe, respectiv schimbul de cunoștințe și bune practici inițiate sau necesare pentru elaborarea și implementarea politicilor publice de locuire în România.

Participanții la acest eveniment vor fi reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale, experți, cercetători și reprezentanți ai unor organizații naționale și internaționale care lucrează în acest domeniu sau pe teme complementare.

Program:

15:00-15:15 Înregistrare

15:15-15:30 Introducere
Oana Simionescu, coordonatoarea BETA, OAR Timiș
Anamaria Vrabie, co-fondatoare MKBT: Make Better, București

15:15-17:15 Panel – Inspirație și bune practici
Christophe Ouhayoun
Laurence Hohn
Ditte Amskov

17:30-18:30 Grupuri de lucru tematice
Scopul grupurilor de lucru tematice este acela de a identifica niște primi
pași concreți în vederea construirii unor politici de locuire coerente, pornind de la exemplele de bune practici prezentate în panelul internațional
18:30-19:00 Concluzii, definirea următorilor pași

Eveniment realizat de MKBT: Make Better

Ditte Amskov

Ditte lucrează cu IFHP (Federația Internațională pentru Locuire și Planificare Urbană) încă din ianuarie 2017, și este responsabilă cu dezvoltarea de noi proiecte și reformarea organizației. A dezvoltat noi colaborări alături de parteneri nordici, asigurând fonduri și realizând laboratoare urbane prin întreaga lume, alături de echipe multidisciplinare internaționale. Ditte este și arhitecta din spatele programului IFHP Orașe Sociale. Înainte de a se alătura echipei IFHP; a lucrat cu start-up-uri și alte entități inovatoare din Agenția Daneză pentru Cercetare și Inovare, precum și cu Fondul Danez pentru Inovație, atât ca manager al fondurilor, cât și ca dezvoltator de noi scheme de finanțare și consultant. Înaintea acestei etape, Ditte are în spate o lungă carieră în educația internațională, conducând cercetări despre beneficiile studiului în străinătate și atrăgând tinere talente să studieze în Danemarca.

Laurence Hohn

Laurence Hohn, manager de proiect în cadrul Ministerului pentru Locuințe și Ecologie, este absolventă a Școlii de Business EM Lyon, Administrarea Afacerilor. A lucrat în sectorul privat, fiind consultant, apoi a urmat o lungă perioadă petrecută în familie. A intrat în serviciile publice în cadrul Ministerului pentru Locuințe și Ecologie în 2007 și a petrecut 8 ani în servicii de stat descentralizate. A fost recrutată în 2015 de către directorul de la Planificare Urbană și Locuințe pentru a administra proiecte de scară mare, orientate spre modernizarea proceselor din cadrul serviciilor naționale sau a relațiilor acestora cu comunitățile locale.

Christophe Ouhayoun

Christophe Ouhayoun este arhitect stabilit în Paris. A studiat arhitectura la Școala Națională Superioară Paris-Belleville. În 1999, a fondat KOZ architectes cu Nicolas Ziesel.
În 2001 a fondat PLAN01, architects Collective, și PLAN02, un birou de inginerie și eco-design care oferă feedback tuturor proiectelor și orientează echipa pentru responsabilitate socială și față de mediu în proiecte.
KOZ este un birou care privește înspre viitor, livrând proiecte jucăușe. KOZ se axează în special pe arhitectura din lemn și cred cu tărie în procese deschide de design, realizând aceasta de la Paris la Mexic și Africa, pentru proiecte și ateliere. KOZ au fost finaliști al concursului Réinventer Paris pentru proiecte urbane inovative, și de trei ori câștigători ai concursurilor Reinventing La Seine & Inventing the Greater Paris Metropolis. Proiectul lor din Paris, 100% din lemn, «Tête en l’Air», este singurul proiect francez care a câștigat faimosul premiu Building Of The Year de la Archdaily.
KOZ constă dintr-o echipă tânără de 20 de membri, cu o echipă in-house de inginerie care lucrează în timp real, cu tehnologie BIM & Craft, permițând astfel observarea proiectului în timp-real. Deoarece sunt serioși în privința responsabilităților lor sociale și ecologice, KOZ sunt pe care să primească o certificare BCORP.
În paralel cu practica sa, Christophe Ouhayoun predă urbanism la Școala Națională Superioară de Arte și Meserii și este arhitect consultant pentru Guvernul Francez în Ariège.

Ana-Maria Elian

Ana este urbanist cu specializare în Urbanism și Politici Publice și Director de programe în MKBT: Make Better. E pasionată de procese participative de planificare urbană și caută să aducă mereu oamenii în mijlocul oricărei discuții sau acțiuni legată de oraș. În ultimii 5 ani, s-a implicat în diferite proiecte de cercetare, activare și planificare strategică în România, Republica Moldova și Suedia. În prezent, caută să construiască legături între gândirea strategică a orașului și acțiuni locale, conduse de comunitate, dezvoltând programe și instrumente de acțiune pentru regenerarea orașelor și comunităților din România, alături de colegii din MKBT: Make Better.

Bogdan Suditu

Bogdan este geograf, având ca domenii de interes profesional guvernanţa teritorială, politicile de locuire, urbanismul şi amenajarea teritoriului, disparitățile socio-teritoriale etc. Are o bună cunoaștere a administrației publice, vreme de 7 ani ocupând poziții de coordonare în structurile de specialitate privind locuirea, planificarea urbană și teritorială din administrația publică centrală. A publicat articole și cărți referitoare la mobilitățile rezidențiale urbane și periurbane din București, expansiunea urbană necontrolată, așezările informale, politicile de locuire și locuirea socială. În prezent, este expert în locuire și planificare teritorială în cadrul organizației MKBT: Make Better și conferențiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității din București.

Anamaria Vrabie

Anamaria este economist, specializată în dezvoltare urbană. Consolidează de 8 ani organizații și noi moduri de acțiune în domeniul dezvoltării urbane și regionale în România, fiind co-fondatoare a organizației MKBT: Make Better și Director al programului Cluj 2.1 | Fondul de Inovare. Munca sa a generat strategii urbane, ghiduri și concepte de regenerare urbană, programe educaționale și noi mecanisme de finanțare for urban innovation. După studii de licență la Academia de Studii Economice, a absolvit studii masterale în Relaţii Internaţionale, specializarea Oraşe şi Urbanism la The New School New York în calitate de bursieră Fulbright.

Irina Dobriță

Irina Dobriță a studiat Științe Politice și Antropologie, având o experiență de peste 15 ani în comunicare și cercetare în marketing. În ultimii 6 ani a fost consultantă în planificare strategică, comunicare și advocacy pentru numeroase ONG-uri active în domenii precum apărarea drepturilor omului, protecția mediului, educație și politici sociale. Principalele sale proiecte se axează pe creșterea participării puclice, inclusivitate și dezvoltare sustenabilă la nivelul comunităților atât din zone urbane, cât și rurale, din România.

12
Oct
15:00
19:00
Locație Sala Multifuncțională, Consiliul Județean Timiș
Înapoi
Înainte